Horizon scanning, eller framtidsspaning, innebär att man samlar in, dokumenterar och värderar information om nya läkemedel och indikationer innan de godkänns. Regionerna får då bättre framförhållning i arbetet med att förbereda vården för introduktion av nya läkemedel.
Horizon scanning ger också regionerna och NT-rådet underlag för att besluta om ett läkemedel ska hanteras genom nationell samverkan i den gemensamma processen för ordnat införande eller om det ska hanteras av varje enskild region.
Arbetet har sedan 2009 bedrivits av en arbetsgrupp i fyrlänsgruppen: Region Stockholm, Region Skåne, Västra Götalandsregionen och Region Östergötland.
Arbetsgruppen kartlägger kontinuerligt vilka nya läkemedel och indikationer som väntas bli godkända och lanserade inom överskådlig framtid. Horizon scanning sker i tre steg:
Med hjälp av validerade kriterier identifieras kommande läkemedel eller indikationer som väntas få en inverkan på vården. För att beaktas ska substansen eller indikationen uppfylla minst ett av nedanstående kriterier:
Hänsyn tas också till om substansen/indikationen:
Filtreringen sker i två steg. Det första steget sker internt i arbetsgruppen. De substanser/indikationer som där bedöms intressanta, eller som är svårbedömda, granskas också av kliniska experter i landstingen. I steg två sker en sammanvägning av experternas åsikter.
De läkemedel eller indikationer som är utvalda för bedömning listas på webbplatsen för nationellt ordnat införande. Fyrlänsgruppens arbetsgrupp har dessutom särskild dialog med kontaktpersoner i regionerna. De tidiga bedömningsrapporterna förmedlas till berört läkemedelsföretag, regionerna och NT-rådet.
Senast ändrad